tiistai 4. elokuuta 2009

Turun hammashuollon laskutus

Pyrkiessäni vuonna 2008 Turun yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan, kulutin suhteettoman suuret määrät energiajuomia. Kolme pulloa Ediä päivässä kera suklaan ja muiden mielialaa edes jotenkin pystyssä pitävien mömmöjen ei vain tee ihmiselle hyvää. Siinä vaiheessa, kun aloin tuntea eräässä hampaassani vihlovaa kipua 24/7, oli jo liian myöhäistä; jouduin juurihoidon ikävään kierteeseen. Ensimmäiseksi päivystyksessä tehtiin jokin pohjustus. Seuraavalla kerralla hampaan piti tulla kuntoon.

Terveyskeskuksessa todettiin kuitenkin "Noin. Nyt siellä on sellaista lääkettä. Laitetaan se umpeen seuraavalla kerralla." Ajattelin, että selvä homma, jos se kerta on niin huonona. Kuitenkin tällä kolmannella kerralla kuulin tasan samat sanat. Päätin, että jos neljännellä hoitokerralla ei tule valmiiksi, minä aion kysyä, että montako kertaa sen pitää tulla seuraavalla kerralla valmiiksi. Samalla sitten varasin ajan ihan yleiseen tarkastukseen.

Juurihoito tuli valmiiksi, mutta yleisessä tarkastuksessa minulle varattiin aika röntgeniin viisaudenhampaani vuoksi. Jos nyt pysyn laskuissa, kävin vuoden 2008 kesän ja 2009 loppukevään aikana kuusi kertaa hammashuollossa. Jouduin lisäksi toimeentulotuen piiriin, joten lisälaskut eivät olleet erityistä herkkua.

...Etenkään, kun sosiaalitoimiston informointi kusi. "Tuo laskut meille, niin me maksetaan ne." No, minähän toin. Sain koko kuukaudeksi 100e, koska asun avoliitossa. Sinänsä outoa, koska avopuolisoni on opiskelija ilman lisätienestejä. Ajattelin, että onneksi sentään laskut oli maksettu. Yhtäkkiä aloin kuitenkin saada karhukirjeitä näistä sosiaalitoimistolle antamistani laskuista. Seuraava toimiston työntekijä valisti, että se 100 e oli tarkoitettu laskuihini. Eli he eivät siis maksaneetkaan laskuja, vaan se kämäinen 100 e olisi pitänyt riittää pariin hammaslääkärilaskuun, sekä terveyskeskusmaksuun ja lääkkeisiin (minulla on niskavaivoja pari kertaa toistuneen torticollis acutan vuoksi.)

Näiden karhujen jälkeen loppua maksumuistutuksille ei ole näkynyt. Kerran viikossa tuli yksi tai kaksi maksumuistutusta, joita sitten koetin hiki hatussa saada suoritettua. Koska kaikki oli elämässä aika sekaisin, soimasin itseäni siitä, miten olen päästänyt tunnollisuuteni tällä tavoin repsahtamaan, etten edes pysy perässä laskuistani.

Kun kesä-heinäkuun vaihteessa minulle tuli kirje ulosotosta, paloi käämit. Etenkin, kun mielestäni olin jo maksanut kyseisen laskun. Soitin Turun hammashuollon maksupalveluun 1. tai 2. heinäkuuta 2009 ja kerroin koko tarinan. Vastannut täti tuntui aika piittaamattomalta, joten lopulta tavoistani poiketen kimpaannuin ja tein selväksi, että haluan laskujeni tarkan lukumäärän, aion maksaa ne samana päivänä ja että se saa riittää. Täti soperteli, että minulla on kolme laskua maksamatta ja se ulosottomaksu sisältyy näihin kolmeen laskuun.

"Kolme, niinkö?"
"Kyllä, kolme."
"Ja se ulosottomaksu on YKSI kolmesta, eikä niin, että kolme laskua plus ulosotto."
"Vain kolme kaikenkaikkiaan..."

Kun lukumäärä oli moneen kertaan varmistettu, minä totesin kipakasti, että selvä, minä maksan saman päivän aikana kaikki kolme laskua, mutta sen jälkeen en aio vastaanottaa yhtäkään enää.

Kuitenkin 17.7.2008 vastaanotin maksukehotuksen. Kyseinen maksukehotus oli ensimmäinen (normaalisti tulee siis kaksi ennen ulosottouhkailuja), mutta laskun eräpäivä oli lokakuulta 2008. Siis mitä helvettiä? Yhdeksän kuukautta, että tulee ensimmäinen maksukehotus?

Nostin luurin kauniiseen käteeni, mutta kas kummaa, maksutoimisto olikin kiinni ja avautuisi vasta elokuussa. Soitin suoraan terveyshuoltoon, jossa elämäänsä kyllästynyt kummituseläin kohteli minua ystävällisyydestäni huolimatta tylysti ja välinpitämättömästi. Kun kysyin "Mitä mä voin tehdä?" täteröinen mumisi raivostuttavan maleksivasti "Nomjaaa-a... Sä joko maksat laskun tai sit sä et maksa ja kannat seurauksista vaan vastuun...". Sitten kilahti jälleen, joten totesin "Selvä. Sitten en maksa."

Tänään soitin Turun hammashuollon avautuneeseen maksupalveluun ja selitin oiiikein nöyränä tilanteeni. Vihdoin ja viimein paikalla oli joku, joka osasi asiansa. Nainen oli hieman vanhempi, joten olin yllättynyt tämän alkaessa hyvin turhautuneen kyllästyneesti kirota systeemiä. Nainen valisti, että koneella näkyy ihan selvästi, että olen maksanut laskun heinäkuun alkupäivinä, mutta siitä huolimatta siitä on lähetetty minulle maksumuistutus 14.7 (saapui siis 17.7). Nainen kertoi, että systeemi on nyt aivan sekaisin ja että en ole ainoa, jolta on tullut valituksia. "En tiedä mikä kusee, mutta jokin kusee ja pahasti. Sen mä sulle sanon, että YHTÄÄN laskua sä et enää maksa. Älä maksa enää mitään. Sun ei tarvitse, koska sä olet suorittanut ihan jokaisen laskusi."

Se oli huojennus. Nyt kuitenkin tahtoisin kovasti tietää, kuinka monta laskua oikeastaan olen maksanut sitten turhaan? Onkohan sitä mahdollista selvittää? Mikäli se käy suhteellisen kivuttomasti, aion periä joka ikisen pennin takaisin.

1 kommentti:

Jussi Koiranen kirjoitti...

Hehheh Suomi iski taas. Kaikki tietokonejärjestelmät jotka eivät toimi ja elämäänsä kyllästyneet konttorirotat ovat vitsaus joka liian usein ja liian helposti saavat ihmisten sapen kiehumaan tai hengen lannistumaan. Itsekin useita kertoja kahlannut läpi samanlaista paskaa.

Kaiken maksamasi selvittäminen on erittäin vaikeaa, mutta kyllä pankin tietoihin vertaamalla pitäisi selvitä mitä kaikkea olet maksanut ja mitä olit velvollinen maksamaan. Itse en tiedä jaksaisinko.