sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Alkoipa ottaa päähän

http://kuvaton.com/browse/13989/etuudet_opiskelijoille_ja_turvapaikanhakijoille.jpg

"Muutoksenhaku

Haluaisin tehdä valituksen hylätystä toimeentulotukipäätöksestä. Päätös koskee aikaa 1.8.-31.8.2009 ja on hylätty opintolainan vuoksi. Opintolainani on myönnetty 1.9 alkaen, sillä kouluni alkaa vasta 31.8.2009. Käytännössä olen oikeutettu opiskelijan etuuksiin vasta syyskuussa. Lainan saa nostaa 5.8 VAIN, mikäli opinnot jatkuvat lainan nostohetkellä. Ne eivät jatku.

Epäilen, että kyse on erehdyksestä, sillä sosiaalitoimiston virkailija väitti, että voin nostaa lainan jo 1.8. Yhdessäkään KELA:n papereistani ei mainita ko. päivämäärää. Vaikka lainahakemuksen voi laittaa pankille jo nyt, se tarkoittaa käytännössä sitä, että opiskeluajalleni tarkoitetusta rahasta vähennetään rahaa ajalle, jolla en opiskele. Opiskelijan ensisijainen toimeentulo on opintotuki + asumislisä, sekä opintolaina - mutta minä en ole vielä opiskelija.

Lisäksi katson olevani oikeutettu saamaan tukea kevään ja kesän hammaslääkärihoitojeni loppulaskuun, sillä hoidot on suoritettu ollessani toimeentulotuen alaisena.

Alan olla pahasti veloissa jouduttuani lainaamaan rahaa vuokraan ja ruokaan, eikä avopuolisoni tulot (hän on opiskelija) voi elättää kahta ihmistä.

Perustuslain 19 § vedoten pyydän muutosta päätökseen mitä pikkimmiten."

Hallinto-oikeus joutui jonkun siskon kaiman kummin pykälän vuoksi hylkäämään lopulta valitukseni, mutta ne taisivat itsekin olla sitä mieltä, että ihan oikealla asialla olin, sillä ne päättivät, että en joudu maksamaan valituksesta aiheutunutta vähän alle 90 e kustannuslaskua.

Nyt onneksi sitten opiskelen ja olen saanut talouteni tasattua, mutta voi jumalauta. Minulle ei kukaan sanonut kesän sosiaalitanttakeskustelussa, että tuosta tulisi ongelmia. Ei, vaikka vielä soitin perään ja varmistin asian. Minulle jäi syksyllä laskujen jälkeen lopulta keskimäärin 0,17 snt käyttöön. Vanhempani ja avokkini joutuivat käytännössä kustantamaan ruokani.

Aiemmin kirjoittamastani tapauksesta hammashuollon kanssa en ole vieläkään saanut rahojani. Soitin muutama kuukausi sitten kinutakseni aiheettomasta perinnästä johtunutta summaa, mutta sain vastaukseksi, että siinä voi mennä vielä pitkään. Kuinka pitkään? Joudunko odottamaan kuuttakymppiäni kesään asti, jolloin olisin ollut aiheettomasti vuoden verran 60 e köyhempi? Olisi tullut kyllä käyttöön sekin raha tuossa syksyllä.

Missä maassa minä oikeasti elän?! Kun on kärvistellyt koko syksyn, suoraan sanottuna vituttaa tiedostaa, että minä, kouluttautuva, työtä tehnyt ja viime syksyn 12-13 h päiviä raatanut Suomen kansalainen tienaan aika helvetisti vähemmän kuin lukutaidoton turvapaikanhakija.

Ei kommentteja: