maanantai 27. lokakuuta 2008

MTV3 mustamaalasi vaaliehdokas Jiri Kerosta

22.10.2008 MTV3:n vaalitentissä toimittajat ahdistelivat Timo Soinia tiedustellen, minkä vuoksi puolueen listoilla on rasisteja. He ottivat esimerkiksi Turussa ehdokkaana olleen Jiri Kerosen, siteeraten lyhyttä pätkää hänen bloginsa eräästä entrystä.

MTV3 lainasi tekstiä siis tällä tavalla "Ihmisellä on täysi oikeus sanoa 'mä vihaan vittu nekruja ja jutkui ja hurrei ja ryssiä!!' ". Ennen tummaihoisuuteen viittaavaa sanaa toimittaja vielä erikseen "kauhisteli", että tällaista sanaa ei saisi sanoa sitten televisiossa. (Korjaus! Ellilä oikaisi, että tämä kauhistelu viittasi sanaan "vittu". Pahoitteluni, ymmärsin toimittajan väärin.) Lisäksi he väittivät Kerosen vaativan oikeutta pitää natsilippua parvekkeella.

Teksti oli irrotettu täysin asiayhteydestä ja laitettu näyttämään siltä, että sitaattien sisässä olevat sanat olisivat Kerosen oma mielipide, ja siten saatu Keronen vaikuttamaan hyvin ulkomaalaisvastaiselta. Minkäänlaista tilaisuutta ei Keroselle ei annettu asian kommentoimiseksi, mikä loukkasi journalistisia periaatteita.

Alkuperäisessä tekstissä siis lukee: "Samalla tavalla ihmisellä on täysi oikeus sanoa 'mä vihaan vittu nekruja ja jutkui ja hurrei ja ryssiä!!11', koska kyseessä on loppujen lopuksi pelkästään ihmisen oma mielenilmaisu. Jos puolestaan ihminen sanoo 'hakataan kaikki skinheadit', hän voi syyllistyä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Pelkkä natsistisen symbolin käyttäminen ei ole kiihottamista kansanryhmää vastaan, koska symboli ei varsinaisesti sano mitään konkreettista mihinkään suuntaan. Symbolin esittäminen voi johtua yhtä hyvin kännihuumorista, aidosti fasistista mielipiteistä kuin pelkästään esteettisestä mieltymyksestä. Yksikään noista kolmesta tekijästä ei ole Suomen laissa rikos, vaikka 'suvaitsevaiset' tahtoisivatkin kriminalisoida mielipiteitä."

Ykköset ilmeisesti eivät menneet toimittajien ymmärrykseen. Eiköhän kaikki tunnista nuo teinien nettikäytökseen viittaavat, vähän ironisesti mollaavat ykköset. "SEURAAAA!!11" -tyylisesti. Tällähän pikemminkin pilkataan siteerauksen tyyppisen asian sanojaa, eikä mitenkään kannusteta siihen. Uskon myös toimittajien tiedostaneen aivan hyvin tekstin todellisen merkityksen. Kirjoitus käsitteli sananvapautta, rikoslakia (23 luvun 8§) ja pohti esimerkiksi sitä, onko paheksuttavampaa pitää sitä natsilippua siellä parvekkeella, vaiko kiivetä sinne toisen parvekkeelle (eli tunkeutua toisen ihmisen kotiin) ja varastaa toisen omaisuutta.

23.10 aiheesta on uutisoitu myös YLE:n ja MTV3:n webissä. Yle kirjoitti seuraavalla tavalla:
"Soinilta kysyttiin myös, miksi Perussuomalaiset ottavat listoilleen ehdokkaita, jotka vaativat oikeutta pitää parvekkeellaan natsilippua. Soini vastasi, ettei hyväksy natsilippuja tai muita vastaavia ylilyöntejä."

MTV3 puolestaan kirjoitti nettisivuillaan: "Kerosen mukaan 'ihmisellä on täysi oikeus sanoa vihaavansa nekruja, jutkuja, hurreja ja ryssiä, koska kyseessä on ihmisen oma mielenilmaus.'"

Aamulehti veti vielä pitemmän korren ja uutisoi: "...perussuomalaisen ehdokkaan blogissa käytetään ulkomaalaisista halventavaa kieltä, ja ehdokas pitää natsilippua parvekkeellaan." Aamulehti toki suoritti myöhemmin oikaisun:

"Torstain Aamulehdessä selostettiin MTV:n vaalikeskustelua. Keskustelua referoineessa jutussa väitettiin, että perussuomalaisten nimeltä mainitsematon kuntavaaliehdokas olisi pitänyt natsilippua parvekkeella. Tieto ei pitänyt paikkaansa."

Jari Leino kirjoitti blogissaan jo siitä, kuinka riittävä tämä oikaisu oli. Koska yhdyn hänen näkemäänsä, en puutu kysymykseen kyseisestä oikaisusta sen enempää.

Uusi Suomi ja Kaleva uutisoivat vääristelystä (joskin Uusi Suomi poisti jostain syystä Kerosen blogin toistamiseen listoiltaan. Ha. Ha.)

Koska vaaleihin oli enää muutama päivä, on selkeää, että syytökset vaikuttivat jollakin tasolla Kerosen vaalimenestykseen. Varmasti keissi toi lisää julkisuutta ja ääniä, mutta takuulla myös karkoitti osan äänestäjistä. Ne, jotka menivät itse lukemaan Kerosen kirjoitukset, hoksasivat melko vikkelästi, mistä todella oli kyse. Kommenttiryöpystä taisi löytyä peräti muutama hassu negatiivinen kommentti, muiden ollessa lähinnä positiivisia ja kannustavia, puhumattakaan Maikkarin toimintaa kiroavista heitoista.

Tilanne tällä hetkellä on se, että Keronen pääsi Turussa varasijalle. Keronen on kirjoittanut vastikkeen syytöksiin ja toivoo sitä julkaistavaksi, mutta ainakin Aamulehti niskoitteli mukavasti vastaan. Toivon todella, että oikeus tapahtuisi ja tähän puututtaisiin kunnolla. Ei mitään pieniprinttisiä oikaisuja. Itsehän vaatisin julkista anteeksipyyntöä, mutta tuskinpa astetta suuremmat tahot suostuvat nielemään ylpeyttään.

Kuinka helvetin typeränä media pitää ihmistä?

Facta loquuntur.

6 kommenttia:

CSX_Jack kirjoitti...

Mustamaalaus, varsinkin valheellisin perustein on siitä aika pirun vaikea laji että sen vaikutus on yleensä päinvastainen kuin mitä oli toivottu.

En tiedä miten nyt sitte kävi, mutta jos Keronen & kumppanit eivät olis hiiltyneet ja pitäneet meteliä tuosta noin paljon. Jäitä kun olis pistetty enemmän hattuun niin show oliskin IMO voinut mennä mielenkiintoiseksi: Mats Hillin tapauksia kauhistelukirjotuksia olis tullu paljon enemmän.

Siinä oliskin herkku tilanne kun moni kukkahattu olis Matsin tapaan nolannu ittensä suositussa blogiportaalissa, tultuaan ensin harhaanjohdetuksi valtakunnallisen median toimesta.

Mistähän muuten keksivät tuon natsilippu-jutun.

Keisarinna kirjoitti...

Veikkaanpa, että tämä hieno lippukeksintö on ollut lähinnä keino tehdä Kerosesta vielä pahemman näköinen, jotta saadaan VIELÄ vähän enemmän kansa vavahtamaan tätä HIRVITTÄVÄÄ rasismin määrää! :´( Nyyh.

Kansa on luonnostaan kiinnostunut draamasta ja media tietää sen. Mitä voimakkaammin ne ilmaisevat asian, sitä enemmän ne odottavat lukijoita. Ilmeisesti Aamulehti arveli, ettei niitä bustattaisi.

Mikko Ellilä kirjoitti...

Ennen tummaihoisuuteen viittaavaa sanaa toimittaja vielä erikseen "kauhisteli", että tällaista sanaa ei saisi sanoa sitten televisiossa.

Toimittaja ei tarkoittanut "televisioon sopimattomalla sanalla" sanaa nekru, vaan sanaa vittu. Toimittaja jätti lukematta ääneen sanan vittu.Jari Leino kirjoitti blogissaan jo siitä, kuinka riittävä tämä oikaisu oli. Koska yhdyn hänen näkemäänsä, en puutu kysymykseen kyseisestä oikaisusta sen enempää.

näkemykseensä

Keisarinna kirjoitti...

Ah. Sitten ymmärsin toimittajan väärin. Kiitos oikaisusta - lisään sen tekstiini.

Jussi Koiranen kirjoitti...

Kuinka helvetin typeränä media pitää ihmistä kysymykseen oli hän päässään vastaamassa että media on vain joukko helvetin typeriä ihmisiä, kun hän onnistui läikyttämään alkoholia päälleen... Loistavaa alku kommentille. Sananvapaus ja media, journalismi on kärsinyt viime vuosina valtavasti (tai vaihtoehtoisesti minusta on tullut hullumpi tai tiedostavampi tai jotain muuta yhtä abstraktia). Uutisointi on mahtava tapa luoda ennakkoasenteita. Asian tullessa uutena aivoihin se ankkuroi itselleen voimakkaan paikan ja siihen ei pienet, eivätkä isotkaan korjaukset ihan heti pure.
Itsellä henkilökohtaisesti ei ole sen suurempaa sanottavaa kuin että korjaukset pitäisi tehdä isompina juttuina. Monissa lehdissä on se pienen pieni tuhru jossa on aina korjaus tai pari. Jos tekee virheen se tulee KORJATA. En tunne asiaa, löysin asian vain koska olin kiinnostunut perussuomalaisten loikkarista, keisarinna kuulostaa mielenkiintoiselta ja kaverilla on seinällään Amsterdamin lippu (joka ei ihan ole natsilippu, mutta värimaailma on ihanan yhtenevä).

Journalistien enemmistön itsetyytyväisyys ja vääristynyt omanarvontunto on miltei kauhistuttavaa. Sen takia en seuraa uutisia, en tilaa tällä hetkellä kuin Talouselämää ja Aku Ankkaa, enkä omista TV:tä.

Kovien asenteiden ja fasismiin vivahtavan oikeistolaisuuden silminnähtävä nousu asenteissa on yhä mielenkiintoista seurattavaa. Jos jossain vaiheessa aletaan silmälasipäisiä ja kirjoja omistavia teloittaa saatan muuttaa maasta. En suosittele kirjoja omistavien tai silmälasipäisten vainoamista.

Keisarinna kirjoitti...

Oikaisujen ongelma onkin usein, että siinä missä itse väärää uutista paisutellaan vaikka aukeaman kokoisena, oikaisu on juurikin se tuskin silmillä havaittava pieni präntti lehden alanurkassa. Aamulehden oikaisu siitä, että Keronen (okei, käyttivät sentään nimitystä "ehdokas") pitäisi natsilippua parvekkeellaan, korjattiin kyllä - mutta juuri sellaisella pienellä kärpäsenpaskalla.